20 november 2023
± 3 min

Medewerkers aan het woord: Faya Peterusma

Faya (16) zit in klas 5 van het gymnasium en houdt van hardlopen en muziek. Wat begon als vakantiebaan in de zomer van 2023, is inmiddels een vaste bijbaan als keukenassistent op zorglocatie Emma. “Ik ben spoel-en opschephulp. Dus ik help eigenlijk met het opscheppen van het eten en daarna met het schoonmaken van de keuken of de afwas.” 

Keuze voor de zorg 

Ze is ‘via via’ terechtgekomen bij Present. Haar moeder kent een medewerker van Present en gaf de wens van Faya aan dat ze graag een bijbaan in de zorg wilde. Vervolgens werd er contact met Faya opgenomen door de kok van Emma, omdat hij mensen zocht voor in de keuken. Hierdoor is het balletje gaan rollen. “Ik wilde graag specifiek in de zorg een bijbaan omdat ik graag mensen wil helpen en later wil ik ook iets in de zorg gaan doen, ik wil geneeskunde gaan studeren. Het leek me ook handig om nu alvast in contact te komen met de zorg.” 

Duidelijke taakverdeling 

Maar hoe ziet een dienst eruit? “Ik werk meestal van 11 tot half 3. Als mijn dienst begint, gaan we het eten opscheppen. Iedereen heeft dan een eigen taak. Ik doe dan bijvoorbeeld de soep en jus en een ander de groente en aardappelen en iemand anders rijdt de karren weg. Daarna worden weer de taken verdeeld voor het opruimen en schoonmaken. Twee mensen maken de keuken schoon. Dus de machines, de karren, de vloer, de oven etc. De anderen staan in de spoelkeuken en doen de afwas. Uiteindelijk werkt iedereen weer samen als het schone servies wordt opgeborgen in de keuken. We zorgen er met elkaar voor dat de keuken weer gereed is voor de volgende dag.” 

We zorgen er met elkaar voor dat de keuken weer gereed is voor de volgende dag. 

Fijne collega's 

De medewerkers in de keuken in zorglocatie Emma verzorgen het eten voor de mensen op die locatie en locatie Meesplein, maar ook voor mensen die gebruik maken van de dienst 'tafeltje dekje'. Totaal dus veel maaltijden, maar met de fijne samenwerking gaat dit goed. “We werken meestal met 5 mensen, waarvan één kok. De samenstelling van de teams wisselt per dienst. Ik ben de jongste van het team, maar heb heel fijn contact met mijn collega's. Iedereen is heel lief en zorgzaam. We willen allemaal goed werk leveren.” Faya vindt het wel jammer dat ze binnen deze functie niet veel contact heeft met bewoners, maar ze voelt dat ze binnen dit werk ook erg van waarde is voor de bewoners. “Ik ben wel echt een mensenmens. Maar ik ben nu nog maar pas begonnen met werken dus het is voor nu echt fijn werk.” 


Afbeelding: Faya Peterusma

Present is duidelijk en gestructureerd 

Voor Faya is Present zo’n fijne werkgever omdat alles heel goed geregeld is. “In de online werkomgeving staat alles heel duidelijk beschreven. Bijvoorbeeld het rooster en om je uren in te vullen. Maar er staan ook cursussen en trainingen dus je kan jezelf ook heel erg verdiepen. Dat vind ik wel heel goed opgezet, het is heel gestructureerd.” 

Meerwaarde 

Het mooiste aan haar werk vindt ze dat ze van meerwaarde is en dat ook echt voelt. “Ik vind het mooi dat ik een bijdrage kan leveren aan de zorg voor de bewoners. Ik voel dat ik deel ben van een proces. Ik vind het ook belangrijk dat het zo goed wordt verzorgd voor de mensen. Als ik later oud ben zou ik dat ook willen. En ik denk dat ik hiermee de ouderen kan helpen en ook al is dit nu nog met het eten, het is toch al helpend. Ik denk dat ik dan ook weer een stukje bijdraag aan de maatschappij.” 

Ik vind het mooi dat ik een bijdrage kan leveren aan de zorg voor de bewoners. 

Kies voor de zorg 

Wat ze jongeren aanraadt die erover nadenken om een bijbaan in de zorg te gaan kiezen? “Ik denk dat als de zorg je trekt, ook met oog op je opleiding later, dat dit iets voor je is. Als je iets wilt bijdragen en als je terugkomt van je werk wil voelen ‘ik heb echt iets goeds gedaan', dan raad ik wel echt aan om in de zorg te gaan werken.” 

Terug naar overzicht

Meer nieuws

2
nov.

Michiel van der Vlies benoemd tot bestuurder van Present-Waardeburgh

Michiel van der Vlies wordt per 1 januari 2024 bestuurder van Present-Waardeburgh. Hij volgt interim-bestuurder Gijsbert Buijs op, die per 31 december de organisatie verlaat.

Lees verder
1
jun.

Present en Waardeburgh gaan samen de toekomst tegemoet

Op donderdag 1 juni zijn zorgorganisaties Present en Waardeburgh bestuurlijk gefuseerd. Dit betekent dat Present en Waardeburgh vanaf deze datum één raad van toezicht, één raad van bestuur en één managementteam hebben.

Lees verder
24
mrt.

Musical 'Sound of Welzijn' groot succes

Op 23 en 24 maart stond de musical ‘De Sound of Welzijn’ op de planken in het restaurant van Present EmmaEen musical met een boodschap: het verlenen van persoonsgerichte zorg werd gespeeld door bewoners, vrijwilligers en medewerkers van Present Emma en Meesplein. 

Lees verder