26 oktober 2023
± 2 min

Medewerkers aan het woord: Willeke Klop

Willeke (23) woont nu nog in Goudriaan, maar verhuist binnenkort, als ze samen met haar vriend hun huis heeft verbouwd naar hun smaak. Creatief bezig zijn is ook echt haar ding, dus het huis inrichten gaat helemaal goedkomen! “Daarnaast vind ik het ook heel leuk om kaarten te maken en met de kippen bezig te zijn die we hebben.” Ze werkt sinds januari 2023 bij Present en is leerling verpleegkundige. “Ik heb hiervoor in het ziekenhuis gewerkt, dit deed ik met veel plezier. Tijdens mijn opleiding heb ik als oproepkracht gewerkt bij een andere organisatie en dat bleef kriebelen. Dus toen besloot ik toch te kiezen voor de thuiszorg en dat bevalt tot nu toe erg goed.” In de zorg gaan werken was haar meisjesdroom. “Toen ik in aanraking kwam met de zorg merkte ik dat ik graag die kant op wilde gaan. Eerst wilde ik nog prinses worden, maar toen werd het toch de zorg.”

Thuis bij de cliënt

Maar wat trekt haar zo aan de thuiszorg? “De vrijheid, lekker in je auto op pad naar een cliënt. Je bent samen met een cliënt in zijn of haar vertrouwde omgeving, je hebt dan echt de tijd voor je cliënt. De zorg die ik dan kan geven voelt goed voor mij.” Het trekt haar dat je in de thuiszorg van deur naar deur gaat en je bij een cliënt bent waarna je het enigszins afsluit en naar de volgende cliënt gaat. “Mensen die thuiszorg ontvangen zijn nog vrij zelfstandig dus je helpt hen om de dingen die ze zelf kunnen doen ook echt in hun vertrouwde omgeving te kunnen blijven doen.”

Je hebt dan echt de tijd voor je cliënt, de zorg die ik dan kan geven voelt goed voor mij.


Afbeelding: Willeke poseert naast een auto van de thuiszorg

Van waarde zijn

Het mooiste aan haar werk vindt ze dat ze van waarde is voor mensen, dat ze hen kan ondersteunen om zelfstandig te blijven wonen. “Dat ze door dat kleine zetje van mij weer hun dagelijkse activiteiten kunnen oppakken. Ik neem bepaalde taken over zodat zij andere taken kunnen blijven doen. Als ik hen help met wassen en aankleden, kunnen ze toch weer boodschappen doen of naar hun vrienden of familie toe.” Daarnaast krijgt ze veel waardering vanuit haar cliënten. “Dat voelt goed. Dan ga je met een goed gevoel en een gerust hart weg.” Het werk in de thuiszorg heeft als uitdaging dat er onverwachte dingen kunnen gebeuren. “Soms komt er een alarmering terwijl je gewoon je route doet. Dan moet je snel kunnen schakelen en flexibel zijn. Daarnaast moet je creatief zijn om je werk te kunnen doen.” Dit zijn dan ook kwaliteiten die belangrijk zijn bij haar werk. “Uiteraard ook communicatie. Je komt echt op specifieke momenten bij mensen dus als je collega op een ander moment komt, moet diegene weten wat jij hebt gezien, geobserveerd en gedaan. Dus die overdracht is belangrijk. En ondanks dat je zelfstandig werkt, is het ook belangrijk dat je goed kan samenwerken met je collega’s.”

Ik neem bepaalde taken over zodat zij andere taken kunnen blijven doen

Contact collega’s

Werken in de thuiszorg vergt zelfstandigheid, maar volgens Willeke is er ook fijn contact met collega’s. “Vanuit eerdere ervaringen was ik gewend aan weinig contact met collega’s, maar bij Present is dit veel meer. Je begint gezamenlijk en daarna loopt iedereen de route en aan het eind van je route bel je toch vaak elkaar nog even of het allemaal gelukt is en of er nog bijzonderheden zijn. Zo heb je toch altijd nog even contact. Ik voel me niet alleen, ik weet dat er iemand is waar ik terecht kan.”

Doorgroeien

Willeke begon als mbo verpleegkundige, inmiddels is ze de hbo opleiding verpleegkunde gaan volgen. “Het is even wennen aan het werken-leren, dit ben ik niet gewend, maar ik krijg hele goede begeleiding van de praktijkopleider maar ook van mijn collega’s. Ik voel me heel gesteund.” Het verschil in de opleiding is volgens Willeke de verdieping. “HBO gaat dieper in op de theorie en de organisatorische kant. Daar ga ik nu nog meer mee te maken hebben.”

Dorpse gevoel

Willeke werkt in wijkteam Oost, dit is in de regio de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. “Qua afstand is het voor mij gunstig, het is dicht bij huis. Dat is voor mij ook wel een pré. Mijn moeder werkte al bij Present. Ik hoorde haar positieve verhalen, dus ik koos ervoor om hier te gaan solliciteren. Bij Present heerst er het dorpse gevoel, dus ons kent ons. Dat voelt goed.” Hier onderscheidt Present zich ook in volgens Willeke. “Present is erg betrokken, dat merk ik zelf bij mijn opleiding. Ze gaan aan de slag voor je en je kan op ze rekenen. Je krijgt de kans om jezelf te ontwikkelen.”

Bij Present heerst er het dorpse gevoel, dus ons kent ons. Dat voelt goed.

Ervaar de zorg

Ben je geïnteresseerd in een baan in de thuiszorg? “Loop gerust een dag mee, dat vinden we hartstikke leuk. Dan kunnen we laten zien hoe het werk is en mensen enthousiast maken. Kom een keer kijken en dan ervaar je het pas echt.”

Terug naar overzicht

Meer nieuws

2
nov.

Michiel van der Vlies benoemd tot bestuurder van Present-Waardeburgh

Michiel van der Vlies wordt per 1 januari 2024 bestuurder van Present-Waardeburgh. Hij volgt interim-bestuurder Gijsbert Buijs op, die per 31 december de organisatie verlaat.

Lees verder
1
jun.

Present en Waardeburgh gaan samen de toekomst tegemoet

Op donderdag 1 juni zijn zorgorganisaties Present en Waardeburgh bestuurlijk gefuseerd. Dit betekent dat Present en Waardeburgh vanaf deze datum één raad van toezicht, één raad van bestuur en één managementteam hebben.

Lees verder
24
mrt.

Musical 'Sound of Welzijn' groot succes

Op 23 en 24 maart stond de musical ‘De Sound of Welzijn’ op de planken in het restaurant van Present EmmaEen musical met een boodschap: het verlenen van persoonsgerichte zorg werd gespeeld door bewoners, vrijwilligers en medewerkers van Present Emma en Meesplein. 

Lees verder