‘Sound of Welzijn’ musical met een boodschap

Op 23 en 24 maart stond de musical ‘De Sound of Welzijn’ op de planken in het restaurant van Present Emma in Leerdam. Een musical met een boodschap: het verlenen van persoonsgerichte zorg werd gespeeld door bewoners, vrijwilligers en medewerkers van Present Emma en Meesplein.

 

Het verhaal

Het verhaal speelt zich af in het ‘Von Trappenhuis’. De hoofdzuster drilt bewoners en medewerkers op autoritaire wijze met een fluitje. Bewoners en medewerkers zijn dit gewend en doen gedwee wat de hoofdzuster eist. Als stagiaire Maria ten tonele verschijnt komt er beetje bij beetje verandering in. Haar werkwijze is gebaseerd op het leveren van persoonsgerichte zorg: wie is de bewoner en hoe wil hij/zij haar leven leiden.  Na veel weerstand overwint Maria en raakt iedereen doordrongen van het feit dat het leveren van persoonsgerichte zorg een recht is van de bewoners.

 

Hilarisch en herkenbaar

Er was erg veel belangstelling voor deze musical, beide avonden waren in vier dagen uitverkocht. Het publiek stroomde al ruim voor aanvangstijd toe, om maar een goed plekje in de zaal te hebben. Klokslag 19.30 ging het doek op en genoten de aanwezigen bijna twee uur lang van hilarische, maar zo herkenbare en confronterende scènes en liedjes. Aan het eind van de voorstelling kregen de spelers dan ook een daverend applaus.

 

Gekke-boterhammendag

Op de vraag aan een bezoekers wat zij het leukste vond: “de scène met bewoner Jan. Hoe hij vertelde aan Maria dat in de tijd dat hij nog een jochie was, en bij zijn ouders woonde, één keer in de week een ‘gekke-boterhammendag’ had.  Hij mocht zelf kiezen wat hij op zijn boterham wilde doen. Daar had hij mooie herinneringen aan. Dat hij zijn brood ging beleggen met boter, hagelslag, pindakaas, kaas, ham en gebakken ei en er heerlijk van te smulde. En toen kwam de hoofdzuster die hier op brute wijze een einde aan maakte. Zo geweldig neergezet. Heb hier erg om gelachen.”

 

Stralend

Na afloop van de musical zit speelster Gerda, 93 jaar, helemaal te stralen in haar rolstoel. Of ze het naar haar zin heeft gehad?  “Wat was dit fantastisch! Dat ik dit op mijn leeftijd nog mee mag doen aan een musical. En dan nog een zaal vol met mensen die voor mij applaudisseerden. Ik heb zo genoten!”

Iedereen is gelijk

“Het mooie van deze musical is dat er tijdens het repeteren een heel mooi effect ontstond. Je leert elkaar op een hele andere manier kennen. We zien niet de functie, niet of je bewoner, gastvrouw, verzorgende of vrijwilligers bent, maar we zien elkaar als gelijke, als mens. We zijn tenslotte allemaal speler in hetzelfde stuk. Dit effect werkt ook door in de dagelijkse werkelijkheid. En ja, ik ben ontzettend trots op iedereen en op het resultaat”, zegt Resi Spijkers, initiatiefneemster voor deze musical.

 

Boodschap overbrengen

Spijkers is werkzaam bij Present als coördinator welzijn, vrijwilligers en gastvrijheid. Zij wilde dit project in een musicalvorm gieten. Met haar regisseurs-achtergrond weet zij dat spelen en visueel maken van situaties de boodschap beter laat binnenkomen bij het publiek en het ook beter blijft ‘hangen’.

 

Nagenieten

De musical was een groot succes. Er wordt zelfs gesproken over een derde avond, maar dat schuiven we nog maar even vooruit. De spelers kunnen nu eerst even uitrusten en terugkijken op een geweldige voorstelling, aldus Spijkers.

Spelers Sound of Welzijn

Meer foto's zien van de musical? Klik hier

Word jij ook zo enthousiast van een organisatie waar mooie projecten ontwikkeld worden? Zou jij een bijdrage willen leveren aan zo'n organisatie? Part-time of full-time, bij Present zijn er meer mogelijkheden dan je wellicht denkt. Bekijk onze mogelijkheden, kom bij ons eens op de koffie of een dagje meelopen.

Wij vertellen graag mooie Present verhalen via de nieuwsbrief!

Inschrijven