Terug naar overzicht
Communicatie Present Communicatie Present
± 10 min

Medewerkers Present schrijven brief aan toekomstige ik

Medewerkers van Present schreven samen een brief aan onze toekomstige ik. We vertellen in de brief hoe we graag zorg in de toekomst zouden willen krijgen als we zelf oud zijn. Hieronder lees je de brief!

8 november 2019, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden

Lieve toekomstige ik,

Vandaag schrijf ik je deze brief terwijl ik nu nog jong ben. Maar ja, jaren gaan verstrijken en uiteindelijk hoop ik dat ik ook oud mag worden. Nu werk ik bij Present, juist met ouderen. En weet daardoor ook wat ik in de toekomst heel graag wil behouden maar ook wat ik hoop dat dan veranderd is of wellicht is uitgevonden. Want ja, ik zie dat de ontwikkelingen snel gaan. Wie had tien jaar geleden kunnen bedenken dat een robot kan stofzuigen of zelfs een gesprek kan voeren. Wie weet dat de komende jaren nog uitgevonden kan gaan worden!

handen op elkaar

Afbeelding: brief aan mij toekomstig ik

Wat is er in de toekomst nog?

Warme menselijke zorg wens ik mij zelf en al mijn collega’s toe, nu, over tien jaar, over dertig jaar over vijftig jaar! Ik hoop als ik oud ben dat ik zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen of anders in een soort van hofje met zowel ouderen als ook jonge mensen. Een plein met overdekte winkeltjes en terrasjes, appartementen eromheen waar oud en jong met zorg en zonder wonen. Dat zou ideaal zijn!

Maar als ik echt niet meer zelfstandig thuis kan wonen dan is verhuizen naar een verpleeghuis ook een optie. Wel een kleinschalig verpleeghuis dat ruim is ingericht, met muziek in de gemeenschappelijke ruimtes, en veel bewegingsvrijheid. Ook als ik een beetje in de war ben.

plein

Afbeelding: een plein met winkeltjes en terrasjes

Ik hoop dat er ook genoeg activiteiten zijn zodat ik mij niet hoef te vervelen. Activiteiten samen met anderen, maar ook juist voor mij zelf. Wellicht bingo, wellicht een spelcomputer, wellicht iets heel anders. Ook blijven bewegen zou ik prettig vinden. Rust roest tenslotte en dat zal in de toekomst ook wel zo zijn. Helemaal fijn als ik ook nog regelmatig naar buiten kan!

Wat is er dan veranderd?

Tegen de tijd dat ik oud ben zou het mooi zijn als mijn wensen centraal staan ongeacht waar ik woon. Dus dat ik kan kiezen wat ik wil eten én ook nog wanneer. En dat mag ook best wel eens een zakje friet met mayo zijn! Dat ik via een beeldscherm contact kan houden met bijvoorbeeld een verpleegkundige zodat ik niet thuis hoef te blijven totdat hij of zij is geweest. En mocht ik medicijnen moeten slikken, dan een systeem dat mij helpt wanneer ik wat moet slikken. Ook hoop ik dat ik dan een WC heb waar ik zelfstandig gebruik van kan maken daar de wc na gebruik mij kan verfrissen, schoonvegen en kan droger.

En mocht ik van heel veel zorg afhankelijk zijn dan hoop ik dat ik zelf de keuze kan maken of een robot mij gaat wassen of juist een mens.  Dat de nodige en noodzakelijke handelingen altijd vooraf met mij worden afgestemd plus uitgevoerd wanneer ik dat aangeef. Kortom, dat ik zelf de regie in handen heb en mag houden!  En mocht het huis waar ik woon een soort van wellness ruimte hebben, dan zou dat top zijn!

Afbeelding: een eigen wellness ruimte

En in praktische zin, wens ik mij zelf een huis toe bomvol met technologie en domotica. Dus licht, gordijnen, lampen die werken als ik zeg wat ze moeten doen. De schoonmaak wordt gedaan door slimme apparatuur die weet wanneer iets gedaan moet worden en dat ook netjes regelt.  Liever iemand die samen met mij een kopje thee drinkt, dan iemand die staat te boenen. Plus geen gedoe meer met sleutels maar een deur die reageert op mijn vingerafdruk of iris.

Maar het allerbelangrijkste is dat voldoende aandacht is voor mij als persoon en dat ik die activiteiten kan doen die ik echt leuk vind!

Wat is er uitgevonden?

Innovaties gaan snel, dus ik durf wel te dromen over mooie uitvindingen!

Allereerst hoop ik dat er uitvindingen zijn gedaan om de eenzaamheid zo veel mogelijk te verminderen. Wellicht dat robotjes en hologrammen hierin een rol kunnen spelen, de huidige robotkatten op Kleinschalig Wonen geven al veel plezier dus wie weet wat er nog meer mogelijk is. Maar ook zelfrijdende auto’s die mij kunnen brengen naar vrienden en familieleden. Rijbewijs verlengen is dan ook geen issue meer!  

Qua verzorging droom ik over een bed dat mij kan helpen met opstaan (het sta op bed!), dat tegelijkertijd wat medische gegevens kan verzamelen zoals bloeddruk, hartslag, bloedsuiker, gewicht enzovoort. En mocht ik ’s nachts gedraaid moeten worden, dan regelt dat bed dat ook. Qua wassen en aankleden kan wellicht een doucherobot hierin van betekenis zijn, al hoor ik ook geluiden van collega’s die juist hopen dat een echt mens kan helpen bij het douchen.

rollator

Afbeelding: een tomtom op mijn rollator

De ontwikkelingen rondom medicatie gaan snel en wellicht dat over een aantal jaar medicatie is uitgevonden om dementie te stoppen dan wel te vertragen. Mocht dit niet haalbaar zijn dan droom ik over technologie die mij gaat helpen om thuis te komen als ik de weg een beetje kwijt ben. Wellicht via een robothulphond of een soort van tomtom op mijn rollator. En mocht ik heel erg in de war zijn en alleen maar tot rust komen door nabijheid van dierbaren dan hoop ik dat er hologrammen zijn die mij kunnen helpen. Hologrammen van dierbaren die nog leven, dan wel overleden zijn, wat ik helaas dan vergeten ben. 

Sowieso zal ik in de toekomst nooit meer spullen kwijt zijn want die spullen zijn van sensoren voorzien en komen naar mij toe als ik ze roep. Van leesbril tot rollator!

Tot slot

Oud worden gaat van zelf, daar hoef je weinig aan te doen maar oud zijn doe je het liefst samen.

Welke innovaties de komende jaren uitgevonden gaan worden weet ik niet. Wat er ook mocht komen belangrijk blijft de eigen regie en liefdevolle warme zorg. En dat geldt ook voor de huidige bewoners!

Ik hoop dat je zo lang mogelijk gezond blijft, geniet van je leven en af en toe stil staat hoe snel ontwikkelingen gaan!

Warme groet,

Je huidige ik