Terug naar overzicht
Communicatie Present Communicatie Present
± 3 min

Present gaat persoonsgericht met musical Sound of Welzijn

Persoonsgericht werken is hét item binnen Present, gericht zijn op het welbevinden van de bewoner is een taak van elke medewerker van Present. We willen de bewoner met zijn sociale kring echt centraal stellen. Iedereen wil “de mens” zien in de bewoner, de vraag achter de vraag horen en daarnaar handelen.

Niet de medewerkers bepalen hoe de zorg eruit moet zien, de bewoner bepaalt dit. Werd er voorheen nog gezegd ,”dit is Present, dit hebben wij te bieden”, worden nu de drie vragen gesteld, “wie bent u, waar hebt u behoefte aan en hoe kunnen we daaraan tegemoet komen”.

Project musical Sound of Welzijn

Om van aanbodgericht naar een persoonsgerichte werkwijze te gaan is geen vanzelfsprekendheid. Dus om dit gedachtegoed kracht bij te zetten is er in september 2022 in Leerdam, locatie Present Emma/Meesplein een musicalproject gestart in het kader van het persoonsgericht werken.

Iedere week komen verschillende enthousiaste bewoners, vrijwilligers en medewerkers bij elkaar om te repeteren met elkaar. De musical die zij gaan spelen heet de ‘Sound of Welzijn’ en is, zoals de titel al doet vermoeden, gebaseerd op de musicalfilm The Sound of Music.

Over de musical

De Musical speelt zich af in verpleeghuis “het Vontrappenhuis”. De hoofdzuster drilt hier de bewoners met een fluitje. De dokter en de medewerkers vinden dit heel normaal. Tenslotte het gebeurt al jaren zo. Maar als stagiaire Maria ten tonele verschijnt, lijken dingen beetje bij beetje te veranderen. Zij wordt opgeleid met de nieuwe norm van “persoonsgerichte zorg” bieden: niet de medewerkers bepalen de zorg, de bewoner heeft de regie over zijn leven. De spanningen lopen al snel op in "het Vontrappenhuis”. Vooral als de dokter meer ziet in de werkwijze van Maria dan die van de hoofdzuster. D.m.v. absurde scenes en grappige liedjes zien we het “Von Trappenhuis” langzaam transformeren van een aanbodgericht naar een persoonsgericht huis.

De voorbereidingen

De deelnemers aan dit project houden hun open repetities in de zaal van Emma waardoor het voor andere bewoners, vrijwilligers en medewerkers mogelijk is om mee te kijken naar het proces van de musical zelf, maar ook kunnen meepraten over de onderwerpen die in de scenes en liedjes naar voren worden gebracht. Zo hoopt initiatiefnemer en schrijver Resi Spijkers dat het persoonsgericht werken een vanzelfsprekendheid wordt binnen Present. De musical wordt op 23 en 24 maart uitgevoerd in Present Emma en is toegankelijk voor bewoners, vrijwilligers en medewerkers.

Bewust gekozen voor een musical

De theorie over het waarom van persoonsgericht werken is duidelijk, maar niet interessant. Natuurlijk snapt iedereen dat je eerst de bewoner moet leren kennen, natuurlijk snapt iedereen dat je aan de bewoner moet vragen wat hij/zij nu eigenlijk wil met zijn/haar leven, maar oude patronen zijn zo ingesleten.

Pas op het moment dat je het zelf ondergaat wat het betekent als een ander de beslissingen neemt over jouw leven, ga je erover nadenken.
En dat is wat een musical met mensen doet. Je speelt een rol, vaak in scènes, waarin de situatie ontzettend overdreven wordt neergezet. Ook de mensen die er naar kijken zien hoe absurd sommige situatie zijn. Zo is er een scène waarin Maria met bewoners een spel doet waarmee de bewoners hun persoonlijke voorkeuren kunnen aangeven. Maar er lopen steeds verzorgenden in een snel tempo langs. Maria voelt de druk van haar collega’s en gaat dan ook maar weer aan de slag.
‘Ja’, er wordt door de spelers, zowel bewoners als verzorgenden, beaamd dat het inderdaad gebeurt. Ze rennen maar heen en weer en tijd om even stil te staan bij wat er echt toe doet is er niet.

Iedereen is gelijk

Het spelen met elkaar heeft nog een ander effect. We leren elkaar op een hele andere manier kennen. We zien niet de functie, niet of je bewoner, gastvrouw, verzorgende of vrijwilliger bent, maar we zien elkaar als gelijk, als mens. We zijn tenslotte allemaal speler is hetzelfde stuk. Dit effect werkt ook door in de dagelijkse werkelijkheid.