26 mei 2022
± 2 min

Parels uit de muziektherapie: En vooral jij!

Verlies van partner 

Als muziektherapeut kom ik bij mevrouw, om haar te helpen verlieservaringen te verwerken. Ze kan niet naar de foto van haar man kijken, anders moet ze huilen. Wij zingen samen bekende liederen van vroeger. Als zij haar eigen instrument bespeelt, begeleid ik haar met gitaar, ritmestokken, of trommel. We praten over het gemis en de liefde voor haar man. 

 “Gek he, dat ik die liederen ineens weer weet,  terwijl ik zoveel vergeet!” 

Verlies van woning 

Mevrouw is net verhuisd, maar ze wilde niet. De tranen zitten erg hoog. We maken samen muziek en gebruiken het klokkenspel met zijn melodieuze tonen, die kunnen je emoties laten stromen en ook ombuigen. Tegelijkertijd klinkt er een duidelijke beat als ondersteuning. Dit basisritme, geeft je het gevoel weer grip op je leven te hebben. 

“Nou, dat je geweest bent, heeft me toch rust gegeven,  over dat ik hier nu zit.”  

Verlies van geheugen 

Mevrouw merkt dat zij achteruit gaat. Ze vergeet steeds meer en haar hoofd voelt als water, ze herinnert zichzelf juist als sterke vrouw. We praten erover, dat naarmate je ouder wordt, je steeds meer verliest. Maar ook, dat je door muziek te maken, nog veel mooie dingen kan leren! Want, als je met muziek bezig bent, ontstaan er nieuwe verbindingen in je hersens. 

“O, daarom ben ik altijd zo vrolijk,  als jij bent geweest!” 

Verlies van controle 

Mevrouw heeft na lange tijd ineens weer een epileptische aanval gehad. Het maakt haar boos, dat zoiets zomaar ineens weer kan komen, na zo’n lange tijd. We maken 3 verschillende improvisaties over het thema BOOS en praten over boosheid. Muzikaal bekijken we het onderwerp van alle kanten en de boosheid ebt langzaam weg. We sluiten de sessie af met vrolijke muziek. 

“Ik vind dit toch zó leuk he. En vooral jíj, zoals je het doet!  Jij vindt de muziek leuk en sleept míj mee!”  

Verlies van vrijheid 

Vandaag zit mevrouw in isolatie, vanwege een mogelijke Covid-19 besmetting. Ze voelt zich in de steek gelaten, omdat ze niets meer mag. Er ligt een briefje op tafel, mevrouw pakt het. Het is haar eigen gedicht. Zij leest het mij voor. De 2e keer speel ik er gitaarakkoorden bij. De 3e keer gaat ze staan bij het lezen van het gedicht, zoals in een theater. Ze ondersteunt haar emoties met gebaren.  

“Doordat jij hier kwam, zijn mijn problemen met corona en die isolatie,  op een zijspoor gekomen!” 

 

 

Alice Gort-Switynk, Muziektherapeut 

(Parels uit de muziektherapie) 

 

 

Terug naar overzicht

Meer nieuws

1
jun.

Present en Waardeburgh gaan samen de toekomst tegemoet

Op donderdag 1 juni zijn zorgorganisaties Present en Waardeburgh bestuurlijk gefuseerd. Dit betekent dat Present en Waardeburgh vanaf deze datum één raad van toezicht, één raad van bestuur en één managementteam hebben.

Lees verder
24
mrt.

Musical 'Sound of Welzijn' groot succes

Op 23 en 24 maart stond de musical ‘De Sound of Welzijn’ op de planken in het restaurant van Present EmmaEen musical met een boodschap: het verlenen van persoonsgerichte zorg werd gespeeld door bewoners, vrijwilligers en medewerkers van Present Emma en Meesplein. 

Lees verder
15
mrt.

Present gaat persoonsgericht met musical Sound of Welzijn

Persoonsgericht werken is hét item binnen Present, gericht zijn op het welbevinden van de bewoner is een taak van elke medewerker van Present. We willen de bewoner met zijn sociale kring echt centraal stellen. Iedereen wil “de mens” zien in de bewoner, de vraag achter de vraag horen en daarnaar handelen.

Lees verder